Cable TV

Clarifications on The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Tariff Order 2004

http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/smartcrop_800x800/public/images/cable_tv_images/2016/01/29/Trai.jpg?itok=-KG-N42c

MUMBAI: After announcement of the Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Tariff Order 2004, a number of questions have been raised in regard to the underlying import of the provisions of the aforesaid Order. These are answered below:



Q 1: What is the coverage of The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Service Tariff Order 2004 dated 15.01.2004?



Ans: The said order shall cover, throughout the territory of India, both for CAS and non-CAS areas, charges payable by

a) Cable subscribers to cable operator;

b) Cable operators to Multi Service Operators/Broadcasters (including their authorized distribution agencies); and

c) Multi Service Operators to Broadcasters (including their authorized distribution agencies).



Q 2: What is meant by word "charges" mentioned in the Tariff Order?



Ans: 'Charges' mean and include the charges/tariff rates payable by one party to the other by virtue of the formal/informal Agreement prevalent on 26th December 2003. The principle applicable in the formal/informal Agreement prevalent on 26th December, 2003, should be applied for determining the scope of the term "charges" For instance,

" if under the Agreement applicable as on 26th December, 2003 specified the total amount as rate or charge per subscriber, multiplied by the subscriber base, the ceiling applies to the per subscriber charge and not to the subscriber base.

" if earlier the amount paid varied on certain limited occasions linked to the likely change in the subscribers base for a specified short period, such a practice could still continue. However, the charge per subscriber in such cases should not be more than those applicable on 26th December 2003.



Q 3: What about the charges if the cable service provider gives lesser number of channels compared to those shown on 26th December 2003?



Ans: The ceiling charges are specified in terms of the products that they pertained to, namely the channels that were shown on 26th December 2003. Normally, there should not be a reduction in the number of channels shown on 26th December 2003. If, however, due to certain unavoidable reasons, the number of channels is reduced, the charges should also be reduced on a pro-rata basis.



Q 4: What about the situation where the channel or cable service was not available on 26th December, and the channel or cable service is being provided after this date?



Ans: In such cases, the Tariff Order does not provide any specific ceiling, and the formal/informal Agreements regarding such charges could be entered into by the relevant parties. However, in specifying the relevant charges, the charges that the broadcaster/Multi System Operator/Cable Operator might have in place in the contiguous areas/similar channels as on 26th December 2003 should be kept in mind.



Q 5: Will the TRAI intervene, in case the subject matter of dispute between two service providers relates to "the number of subscribers"?



Ans: The remedy in this case would lie in

" a civil court;

" Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT), under section 14 of the TRAI Act..



Q 6: Whether individual subscribers can file complaints with the TRAI?



Ans: Under the TRAI Act, the TRAI does not deal with complaints from individual subscribers/consumers for whom redressal mechanism is available before a Consumer Disputes Redressal Forum or a Consumer Disputes Redressal Commission or the National Consumer Redressal Commission established under section 9 of the Consumer Protection Act, 1986 (68 of 1986).



Q 7: What is the remedy available for contravention of The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Service Tariff Order 2004?



Ans: In case of any violation of TRAI's Order/Directive/Regulation, if a complaint is filed with TRAI with properly documented evidence, TRAI would, after examining the matter give a direction that the Order be followed. If the Order is still not followed, the TRAI has the option of filing a complaint before the appropriate courts under section 29 and 30 read with section 34 of the TRAI Act.



Q 8: What is the remedy available to the stakeholders in case of a dispute between two or more service providers or between a service provider and a group of consumers?



Ans: In case of a dispute between two or more service providers or between a service provider and a group of consumers, the dispute may be referred to Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT) under section 14 of the TRAI Act.



For more information please see Section 11, 13 and 14 of the TRAI Act on the TRAI website www.trai.gov.in.

Latest Reads

http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2018/01/16/Den-Networks_SN-Sharma.jpg?itok=M92gmI7l
Subscription revenue drives up Den’s PAT

Multi-system operator (MSO) Den Networks’ financial results for Q3 2018 show consolidated revenue of Rs 330 crore as against Rs 293 crores in the corresponding quarter a year ago, up by 12 per cent. In Q2 2018, consolidated revenue stood at Rs 328 crore.

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2018/01/11/hinduja.jpg?itok=tgpOkCe2
Hinduja Ventures board okays amalgamation with Grant Investrade

Hinduja Ventures Ltd's (HVL) the board of directors has approved the amalgamation of Grant Investrade Ltd (GIL), a wholly owned subsidiary, into the company.

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2018/01/11/gst.jpg?itok=UmnytSo2
Kolkata cable operators want cable TV GST at 5%

MUMBAI: The plea of cable TV operators in Kolkata to reduce the goods and services tax (GST) from the current 18 per cent to 5 per cent has been heard.

Cable TV Local Cable Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2018/01/08/den.jpg?itok=zjH4237M
Den Networks buys 51% in VBS Digital

MUMBAI: Multi-system operator Den Networks Ltd (Den) has acquired 51 per cent stake in cable televison distributor VBS Digital Distribution Network Pvt Ltd (VBS Digital) for Rs 2.64 crore in cash. According to Den's release to the Bombay Stock Exchange, the deal will strengthen the company’s cable...

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2018/01/05/TiVo1_0.jpg?itok=3IoghzFq
TiVo's next-gen solution to help cable operators retain customers

MUMBAI: TiVo Corporation has launched Next-Gen Platform, a range of cloud-based products with a unified backend to help operators stay ahead of the game. The platform can be deployed for QAM, hybrid and IPTV to anticipate and quickly address customer needs.

Cable TV Local Cable Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/26/bibu.jpg?itok=CZlRRdhm
Ortel to move broadband business to new entity

Multi-system operator Ortel Communications Ltd plans to incorporate a new wholly owned subsidiary, Ortel Broadband Ltd, in order to operate the broadband business separately.

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/23/sharma.jpg?itok=G-WgLWQi
DEN Networks tops as most attractive Cable TV brand: TRA Research

DEN Networks Ltd, one of the largest cable MSOs in India, is the top cable brand according to the "Most Attractive Brands 2017" report by Trust Research Advisory (TRA)

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/17/caletvheaend12.jpg?itok=i9dREprN
Government to once again make MHA clearance compulsory for MSOs?

Every multisystem operator (MSO) which is licensed with the ministry of information & broadcasting (MIB), will now have to also seek the ministry of home affairs' s (MHA's) ecurity clearance. A notification to this effect is being planned and passed by the Narendra Modi government.

Cable TV Multi System Operators
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/07/court.jpg?itok=VGZT1e9Z
MSOs move Madras HC seeking relief on inter-connect pacts

MUMBAI: The All India Digital Cable Federation (AIDCF) had filed a petition in the Madras High Court few days back pleading a directive to broadcasters to maintain a status quo on renegotiating agreements between TV channels and MSOs till a final judicial call was taken on TRAI’s new tariff regime...

Cable TV Multi System Operators

Latest News

Load More

Sign up for our Newsletter

subscribe for latest stories