Television

Trai issues clarifications on cable price freeze order

http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/smartcrop_800x800/public/images/tv-images/2016/02/04/Untitled-1_26.jpg?itok=JsN0roTa

NEW DELHI: The Telecom Regulatory Authority of India (Trai) today issued certain clarifications on doubts raised on an earlier order through which cable services prices were frozen as on 26 December 2003.

wTrai has said that after announcement of the Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Tariff Order 2004, a number of questions have been raised in regard to the underlying import of the provisions of the aforesaid order.

The details of the clarifications, which have been issued under a circular `Clarifications on The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Services Tariff Order 2004', are as follows:

Q 1: What is the coverage of The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Service Tariff Order 2004 dated 15.01.2004? Ans: The said order shall cover, throughout the territory of India, both for CAS and non-CAS areas, charges payable by a) Cable subscribers to cable operator;

b) Cable operators to Multi Service Operators/Broadcasters (including their authorized distribution agencies); and

c) Multi Service Operators to Broadcasters (including their authorized distribution agencies).

Q 2: What is meant by word "charges" mentioned in the Tariff Order?

Ans: 'Charges' mean and include the charges/tariff rates payable by one party to the other by virtue of the formal/informal Agreement prevalent on 26th December 2003. The principle applicable in the formal/informal Agreement prevalent on 26th December, 2003, should be applied for determining the scope of the term "charges". For instance, if under the Agreement applicable as on 26th December, 2003 specified the total amount as rate or charge per subscriber, multiplied by the subscriber base, the ceiling applies to the per subscriber charge and not to the subscriber base.

If earlier the amount paid varied on certain limited occasions linked to the likely change in the subscribers base for a specified short period, such a practice could still continue. However, the charge per subscriber in such cases should not be more than those applicable on 26th December 2003.

Q 3: What about the charges if the cable service provider gives lesser number of channels compared to those shown on 26th December 2003?

Ans: The ceiling charges are specified in terms of the products that they pertained to, namely the channels that were shown on 26th December 2003. Normally, there should not be a reduction in the number of channels shown on 26th December 2003. If, however, due to certain unavoidable reasons, the number of channels is reduced, the charges should also be reduced on a pro-rata basis.

Q 4: What about the situation where the channel or cable service was not available on 26th December, and the channel or cable service is being provided after this date?

Ans: In such cases, the Tariff Order does not provide any specific ceiling, and the formal/informal Agreements regarding such charges could be entered into by the relevant parties. However, in specifying the relevant charges, the charges that the broadcaster/Multi System Operator/Cable Operator might have in place in the contiguous areas/similar channels as on 26th December 2003 should be kept in mind.

Q 5: Will the Trai intervene, in case the subject matter of dispute between two service providers relates to "the number of subscribers"?

Ans: The remedy in this case would lie in a civil court; Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT), under section 14 of the Trai Act.

Q 6: Whether individual subscribers can file complaints with the Trai?

Ans: Under the Trai Act, the Trai does not deal with complaints from individual subscribers/consumers for whom redressal mechanism is available before a Consumer Disputes Redressal Forum or a Consumer Disputes Redressal Commission or the National Consumer Redressal Commission established under section 9 of the Consumer Protection Act, 1986 (68 of 1986).

Q 7: What is the remedy available for contravention of The Telecommunication (Broadcasting and Cable) Service Tariff Order 2004?

Ans: In case of any violation of Trai's Order/Directive/Regulation, if a complaint is filed with Trai with properly documented evidence, Trai would, after examining the matter, give a direction that the Order be followed. If the Order is still not followed, the Trai has the option of filing a complaint before the appropriate courts under section 29 and 30 read with section 34 of the Trai Act.

Q 8: What is the remedy available to the stakeholders in case of a dispute between two or more service providers or between a service provider and a group of consumers?

Ans: In case of a dispute between two or more service providers or between a service provider and a group of consumers, the dispute may be referred to Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT) under section 14 of the Trai Act.

For more information please see Section 11, 13 and 14 of the Trai Act on the Trai website www.Trai.gov.in

Latest Reads

http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/11/vikas.jpg?itok=zxlytGcp
Republic TV, BTVI join hands for budget coverage

MUMBAI: Republic TV, spearheaded by Arnab Goswami, and Business Television India (BTVI) have entered into an alliance for content and programming around Union Budget 2018. The Republic TV- BTVI alliance promises to offer viewers a distinctive experience.

Television TV Channels News Broadcasting
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/11/nba_0.jpg?itok=C2zPkp_A
Mairu Gupta and the art of building the NBA in India

MUMBAI: For basketball fans worldwide, the US National Basketball Association (NBA) represents the mecca of the sport. But in India, the NBA has had its task cut out, what with cricket presenting a near impenetrable line of defence.

Television TV Channels Sports
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/09/cnn-news18-year.jpg?itok=rbLMcF5z
CNN-News18 'Indian of the year' 2017 special Telecast on 9 and 10 December

MUMBAI: The awards night of the annual and flagship initiative of CNN-News18, ‘Indian of the Year – 2017’ will be telecasted on the 9 and 10 of December at 9:30 PM on the channel. The initiative, whichrecognizes and awards the exceptional contribution and achievements of the iconic Indian citizens...

Television TV Channels News Broadcasting
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/09/rodies.jpg?itok=2krWNvsY
Music channels bet on shows to boost viewership

MUMBAI: Seems like music channels are playing second fiddle to online music platforms when it comes to playing tracks. In an attempt to grab more eyeballs, pure-play music channels on television are moving away from the music content and focusing more on the youth-centric shows.

Television TV Channels Music and Youth
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/08/gossip.jpg?itok=xw4jvLW4
Zee TV leads Hindi GECs in week 48 of Barc ratings

MUMBAI: Zee TV emerged as the leader among Hindi general entertainment channels (urban + rural) dethroning Zee Anmol, according to Broadcast Audience Research Council’s (BARC) all-India data for week 48.

Television TV Channels GECs
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/08/Arnab-goswami2.jpg?itok=R7KgtjH3
Republic TV continues lead as genre ratings rise

BENGALURU:Two of weeks earlier, we had mentioned that the English News genre’s four week average ratings and weekly ratings have been falling since weeks 29 to 32 of 2017. The fall continued until week 47 of 2017 when the combined Broadcast Audience Research Council of India (BARC) weekly ratings...

Television TV Channels News Broadcasting
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/08/ttn_0.jpg?itok=OfnBLK2T
SPN India acquires TV, OTT rights for T10 Cricket League

MUMBAI: The newly introduced T10 Cricket league (TCL), which will be played at the UAE’s Sharjah Cricket Stadium, will be telecast live on Sony ESPN. The league is a four-day event running from the 14th to the 17th of December 2017.

Television TV Channels Sports
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/07/robert.jpg?itok=jCBH7yyT
News Corp’s new ad network takes on Facebook, Google

Training its guns at the digital-ad dominance of Google and Facebook, News Corp has launched a platform, News IQ, to let advertisers reach audiences across all of its online properties.

Television TV Channels News Broadcasting
http://www.indiantelevision.com/sites/drupal7.indiantelevision.co.in/files/styles/340x340/public/images/tv-images/2017/12/07/geet.jpg?itok=kvMhOlw7
Gracenote launches channel monitoring solution for broadcasters

MUMBAI: Gracenote, a Nielsen company, has launched its next-generation TV distribution monitoring and reporting solution developed specifically for the Indian TV market called TV Street Maps 2.0.

Television TV Channels People

Latest News

Load More

Sign up for our Newsletter

subscribe for latest stories